Ciekawostki

Grecja – potrawy narodowe. Czyli o tym, co tradycyjnie gości na greckim stole

Grecja to kraj złożony z różnych regionów i tradycji regionalnych, które tworzą bogaty i różnorodny obraz tutejszej kuchni. Te potrawy reprezentują grecką miłość do zdrowych, lokalnych produktów i mięs, a także do religii prawosławnej. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat – Grecja potrawy narodowe? Zapraszamy do lektury artykułu!

Grecja – potrawy narodowe

Słysząc słowo Grecja większości z nas od razu przychodzi na myśl starożytne państwo, które dało nam demokrację, filozofię, igrzyska olimpijskie, a także odcisnęło ogromny wpływ na naukę, literaturę, historiografię, politologię czy teatr.

Dziś jednak skupimy się na czymś innym, mianowicie na temacie – Grecja potrawy narodowe.

Zanim poznamy dania narodowe Greków, a także te niezwykle popularne, zapoznajcie się z kilkoma faktami dotyczącymi greckiej kuchni:

  • może pochwalić się długą i bogatą historią – czy zdawaliście sobie sprawę, że tutejsza tradycja kulinarna liczy ponad 4000 lat?

  • tak naprawdę kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej,

  • zapewne niewiele osób ma świadomość, że to właśnie z Grecji pochodzi pierwsza w historii książka kucharska. Napisał ją Archestratos w 330 roku p.n.e.,

  • kuchnia starożytnej Grecji opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie,

  • nowe składniki tj. kawior czy gałka muszkatołowa pojawiły się dopiero w kuchni bizantyjskiej.

Grecja potrawy narodowe: podstawowe składniki

Produkty używane do przyrządzania dań tworzą charakter każdej kuchni narodowej. Które z nich zaliczane są do tych podstawowych i najbardziej popularnych? Są to:

  • zboża, ryż, oliwa z oliwek,

  • ryby (tuńczyk, barwena, okoń, miecznik, sardynki),

  • owoce morza (krewetki, ośmiornice, małże),

  • przyprawy (koperek, oregano, mięta, czarny pieprz, sól morska, cynamon),

  • cytryna – sok i skórka z cytryny,

  • warzywa (pomidor, czosnek, cebula).

Grecja potrawy narodowe: dania o długiej historii

  • Skordalia sięga czasów starożytnych,

  • loukaniko pochodzi z czasów hellenistycznych i rzymskich,

  • feta, wędzona ikra czy tradycyjny chleb wypiekany z kukurydzy, jęczmienia i żyta pochodzą z okresu bizantyjskiego,

  • moussaka czy tzatziki mają korzenie w kuchni osmańskiej, arabskiej, perskiej i tureckiej.

Grecja potrawy narodowe: specjalności wysp

  • Mykonos: loúses – czyli suszona wieprzowina, kremythópita – czyli zapiekanka z cebuli i sera,

  • Sifnos: cmelópita – czyli ciasto miodowe, sifniótika revíthia – czyli gulasz z ciecierzycy,

  • Korfu: pastístsio – czyli makaron zapiekany z pikantnym mięsem), sofríto.

Grecja potrawy narodowe: zerknij do słowniczka zanim wgłębisz się w kuchnię grecką

Jeśli nie jesteś osobą obytą z greckimi nazwami potraw narodowych dobrze zacząć od przyswojenia sobie kilku ważnych nazw, które ułatwią nam poznawanie pysznych dań i przysmaków, którymi zajadają się Grecy.

Oto niektóre z nazw:

  • choriatiki – jest to sałatka wiejska. W naszym kraju bardziej kojarzona pod nazwą w Polsce sałatka grecka (oryginalnie, prawda?). W jej skład wchodzą składniki tj.: pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa oraz zioła,

  • dolmades – to takie małe gołąbki. Ich skład to mielone mięso z ryżem. W wersji tradycyjnej sam ryż w oliwie z ziołami. Poznasz je po tym, że są zawinięte w liście winogron,

  • meze – zakąska,

  • mousaka /musaka – zapiekanka przygotowana ze składników tj. mięso mielone, ziemniaki, bakłażan, sos pomidorowy i zalana beszamelem,

  • skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny,

  • souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, taki gyros na wynos,

  • yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki.

M jak musaka

Jeśli interesuje cię temat – Grecja potrawy narodowe – nie możesz nie poznać musaki /mousaka. A co to jest? Pyszność w rodzaju zapiekanki. Do jej przygotowania potrzebujesz bakłażanów, mięsa mielonego, pomidorów. Wierzchnią warstwę polewa się sosem beszamelowym i posypuje serem.

P.S.: będąc w Grecji zajrzyjcie do lokali, w których stołują się rodowici Grecy. W takich miejscach to danie z kategorii – Grecja potrawy narodowe – smakuje jak w domu!

G jak gyros

Znacie? Lubicie? Poruszając kwestię – Grecja potrawy narodowe – nie sposób, nie wspomnieć właśnie grosa. Przygotowuje się go z cienkich płatków mięsa z różna. W wydaniu pita souvlak z kawałków mięsa z szaszłyka. Najbardziej smaczny w chlebie pita. Najlepszy z dodatkami tj. kawałki pomidora, cebuli oraz sos tzatziki i oczywiście frytki.

Nikogo więc nie powinno dziwić, że nie ma tu fast fordów z zachodu…

S jak spanakopita

Być może bardziej znane u nas jako ciasto szpinakowe z fetą. To świetny pomysł na przekąskę. I oczywiście w temacie – Grecja potrawy narodowe – jedno z najbardziej lubianych przez Greków dań.

Ch jak choriatiki

W Polsce bardziej znana jako sałatka grecka. Jeśli chodzi o kategorię – Grecja potrawy narodowe – jest ona lubiana nie tylko przez Greków, ale ludzi z całego świata. A miejscowi nazywają ją po prostu, sałatką wiejską. Do jej przygotowania używa się składników tj.: Krucha feta, pomidory, ogórek, czerwona cebula, zielona papryka, ciemne oliwki z pestką. Do tego całość posypuje się oregano i polewa oliwą.

G jak gemista

Poruszając temat – Grecja potrawy narodowe – nie może zabraknąć pomidorów faszerowanych ryżem, a tak naprawdę warzyw z farszem ryżowym. do przygotowania tego dania potrzebne są także przyprawy i sos.

D jak dolmades

To coś w rodzaju gołąbków w liściach winogron, tylko w śródziemnomorskim wydaniu. Wśród kategorii dań – Grecja potrawy narodowe – jest to jedna z najbardziej lubianych przystawek. W tradycyjnym wykonaniu potrzebny jest ryż, a w bardziej powszechnym mięso i ryż. Przyprawia się to za pomocą składników tj. posiekana cebula, czosnek, orzeszki piniowe albo rodzynki. Wersja z mięsem (jagnięcym) podawana jest zwykle na ciepło, a bezmięsna na zimno.

M jak melitzanes papoutsakia

Jest to bakłażan nadziewany mięsem mielonym, a także pomidorami, cebulą i czosnkiem.

S jak spaghetti me thalassina

Jeśli lubicie owoce morza, to właśnie coś dla was! Znajdziecie tu krewetki, kalmary i mule. Dodaje się także sos pomidorowy i kieliszek ouzo.

S jak saganaki tyri

Wśród przekąsek z kategorii – Grecja potrawy narodowe – nie może zabraknąć smażonego sera. Ser smaży się na specjalnej do tego celu patelni, a następni podaje z cząstką cytryny bądź też limonki.

T jak Tiropitakia

Są to pierożki przygotowane z ciasta filo w kształcie trójkącików i wypełnione serem feta. Piecze się je w piekarniku i podaje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

T jak tzatziki

Co prawda mówimy dziś o – Grecja potrawy narodowe – ale w tym temacie grzechem byłoby pominąć. To banalnie prosty do przygotowania dip. Idealnie nadający się do grillowanych mięs oraz ziemniaków. Do jego przygotowania potrzebne są jogurt grecki, starty świeży ogórek, czosnek, sól i pieprz oraz ocet winny.

G jak giaourti me meli kai karydia

Mówiąc na temat – Gracja potrawy narodowe – nie sposób ominąć pysznego i zarazem prostego deseru, jakim jest własnie giaourti me meli kai karydia. Do jego przygotowanie potrzebne są jogurt, miód i orzechy.